Faktorer som påverkar din hjärna

Har du ofta ångest, känner dig deppig och/eller har hjärndimma? I så fall kan det bero på många saker då din hjärna påverkas av olika saker. Det positiva med det är att det finns mycket du själv kan göra för att få tillbaka din hjärnkapacitet. Du behöver med andra ord inte vara slav under ditt psykiska mående.

Sömnens påverkan på hjärnan

Det är nog ingen nyhet för dig att sömnen har stor betydelse för hjärnans kapacitet. En natt utan ordentligt med sömn gör oss påverkade på många sätt. Vi får sämre reaktionsförmåga, sämre minne och tänker långsammare. Det blir också svårare att lösa komplexa problem. Många får även sämre humör av att sova dåligt. Hjärnan har stort behov av sömn för att fungera optimalt och om du inte sover bra kan det vara en orsak till att du mår dåligt psykiskt. Har du haft sömnproblem lika länge som psykiska problem? Då kan det vara svårt att veta vad som är hönan respektive ägget. Men det kan ändå vara värt att söka hjälp för dina sömnproblem. Om sömnen förbättras och ditt mående med den, då har du svaret.

Matens påverkan på hjärnan

Något som kanske är en nyhet för dig, är att magen och tarmsystemet påverkar hjärnan väldigt mycket, mer än vad man tidigare trott. Det har nämligen visat sig att magen och hjärnan ständigt kommunicerar med varandra. Om magen inte mår bra så lär inte hjärnan göra det heller. Det innebär att om du äter eller dricker något som din mage och ditt tarmsystem inte mår bra av, kommer du märka av det psykiskt. Kanske känner du dig trött och orkeslös, lite nedstämd och i vissa fall kan du till och med känna ångest. Det är något att ta hänsyn till om du lider av ångest till vardags. Ångest kan vara väldigt handikappande och svårhanterat, men om din ångest beror på att du äter något som din mage inte mår bra av, kan du lätt bli av med dina problem. Det kan vara så att du är allergisk mot något födoämne som du inte vet om, men som skapar en inflammation i ditt tarmsystem. Därför kan det vara bra att kolla upp om du har någon allergi mot födoämnen såsom gluten eller laktos.

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *