Andlig hälsa

Hälsa börjar inifrån – och med din personliga utveckling

Visste du att det är omöjligt att må bra om du inte har rätt attityd till dig själv och livet i stort? Hur du fungerar inombords avspeglar nämligen alltid din verklighet utanför dig själv, det vill säga hur du väljer att agera i olika sammanhang. Om du har en bra attityd kommer du att göra bra val som är sunda, kloka och välgenomtänkta. Motsatsen är lika sann och därför behöver du först och främst jobba med ditt inre för att nå framgång inom andra områden i livet. Allt börjar dock med att hitta ditt sanna jag.

Att hitta sig själv – ett livsavgörande sökande

Vi går igenom olika faser i livet och det är helt naturligt. Tonåren är tiden då vi påverkas väldigt mycket av alla hormoner som far runt i kroppen och de kan göra oss väldigt osäkra på vilka vi är. Därför är tonåren ofta en tid då vi experimenterar väldigt mycket med vår identitet, försöker förhålla oss till vår omgivning och försöker navigera oss fram för att ta reda på vilka vi egentligen är. Under tjugoårsåldern har vi kommit in mer i vuxenvärlden och vår nykläckta identitet, som en vuxen människa, sätts på prov. Många ömsar dock skinn flera gånger mellan att de fyllt 20 och 30, i jakten på rätt identitet, rätt karaktär och rätt värderingar. När vi börjat komma in i 30-årsåldern börjar de flesta ändå känna att de har hittat hem i sig själva, men många känner inte så. Väldigt många fastnar i identitetssökandet och känner sig lite vilsna, i värsta fall hela livet. Det kan bero på att de skaffat många barn tidigt, gift sig tidigt eller har ockuperat sig med annat som har distraherat dem från att ”hitta sig själva” och landa i en identitet. I vissa fall kan det leda till en klassisk (och kanske dramatisk) medelålderskris längre fram.

Lär känna dig själv och agera därefter – bli en stabil människa

Att veta vem du är, vad du står för, vilka värderingar du har och vilken karaktär som genomsyrar din personlighet, är viktigt av många anledningar. Dels får det dig att känna dig trygg i dig själv. Du påverkas inte lika lätt av omgivningen och kan stå på dig om något inte rimmar väl med den du är. Det får dig även att känna att du har kontroll, vilket skapar ett lugn. Att lära känna dig själv och agera därefter gör dig till en stabil person som andra kan se upp till och känna sig trygga med då de vet var de har dig. Du slipper därför låtsas vara någon som du inte är och kan vara sann mot dig själv och andra i alla situationer. Det är extra viktigt i sammanhang där folk som står dig nära agerar på ett sätt som inte går i linje med dina värderingar och när du vill uppnå mål eller leva ett liv som andra inte förstår sig på. Att vara sann mot dig själv och andra kommer också skona dig från mycket psykiskt lidande.

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *